Betuwse Kring van Prentbriefkaartverzamelaars
 

Over mij




Jaap de Kock

Ik was veehouder te Hellouw. Mijn vrouw Ellie maakt Betuwse delicatessen in het Polderwinkeltje. Sinds kort heeft onze zoon het bedrijf overgenomen. Ik verzamel al heel wat jaren oude ansichten van o.a. Herwijnen en Haaften. Hiernaast mijn motivatie voor deze boeiende hobby.

 
 

Voor iedere ansichtkaarten-verzamelaar die al vele jaren zijn hobby uitoefent, word het steeds moeilijker om van je dorp of stad een nieuwe ansichtkaart of fotokaart aan je verzameling toe te voegen.

Als je met het verzamelen begint en je gaat de beurzen aflopen, dan kom je iedere keer met een stapeltje nieuwe aanwinsten thuis, maar na verloop van tijd word je verzameling groter en groter, en kom je meer kaarten tegen die al in je bezit zijn.

Zelf verzamel ik nu zo'n 30 jaar de dorpen Herwijnen, Hellouw en Haaften, en ik mag wel zeggen vrij fanatiek, daarnaast heb ik ook van Tuil en Waardenburg een vrij grote verzameling. Maar ik ben nu op een punt gekomen, dat als ik naar een beurs ga er niets nieuws meer word aangeboden en dan word de animo om op zoek te gaan toch van lieverlee minder.


In 2011 heb ik zegge en schrijven twee nieuwe fotokaarten gekocht, de eerste kaart kocht ik van Han Ruyters op onze eigen beurs in Tricht. (Deze beurs is voor iedereen een aanrader, hier vind je meestal iets moois)

Deze kaart is een opname van de brand te Haaften op 4 mei 1908. Er gingen toen een hooiberg en 3 woonhuizen in vlammen op. Met links op de foto een hoektoren van de ruine van het kasteel Goudenstein welke in 1672 door de Fransen werd vernield. U begrijpt een welkome aanvulling van mijn verzameling Haaften.




In september heb ik een fotokaart kunnen kopen van Herwijnen, ook dit is een zeer bijzondere kaart (zie afbeelding bovenaan dit artikel) en het is best mogelijk dat het de enigste kaart is die van deze opname bewaard is gebleven, geen van de andere verzamelaars heeft deze kaart ooit gezien.

Hoe ben ik aan deze kaart gekomen? Ik zal van vooraf aan beginnen:

Als je begint te verzamelen dan hoop je in contact te komen met andere verzamelaars die ook jouw dorp verzamelt, en dan bij elkaar op bezoek gaan en genieten van elkaars verzameling, en natuurlijk jaloers worden van de kaarten die jij niet heb en de andere wel, andersom is het natuurlijk ook het geval als jezelf jouw verzameling aan de andere laat zien.

Zo kwam ik via via in contact met een wat oudere mevrouw die eigenlijk niet zoveel had met het dorp maar het wel verzamelde, zij is al meer dan 45 jaar geleden begonnen met het bezoeken van ruilbeurzen en boeken en prenten beurzen en zij kocht toen al veel oude ansichtkaarten en fotokaarten uit de verre omtrek van haar woonplaats.


Ze heeft wel eens verteld dat ze fotokaarten kocht voor een paar kwartjes want dat waren eigenlijk geen echte ansichtkaarten zo verzamelde ze in de loop der jaren van vele dorpen een prachtige verzameling.

Op een gegeven moment heb ik met haar een afspraak gemaakt en ervoor gezorgd dat ik ook mooi ruil materiaal bij me had om eventueel een mooie deal te sluiten.

Ik moet zeggen het was genieten van de mooie albums van verschillende dorpen, zelf was ik natuurlijk het meest benieuwd naar de dorpen van mijn verzamelgebied en toen ik de album van Herwijnen zag was ik verrukt, ik als beginnend verzamelaar en deze mevrouw was al jaren aan het vergaren.

Toen had ik nogal wat kaarten niet in mijn bezit, (inmiddels op één na) en één kaart was toch wel de uitschieter van haar verzameling een prachtige fotokaart van het leggen van het klinkerpad op de Waaldijk.


De foto is gemaakt aan het benedeneind van Herwijnen de huizen die erop staan, met wat kleine aanpassingen zijn weinig veranderd, jammer genoeg zijn de namen niet meer te achterhalen van de wegwerkers.

De voorste, de man op de knieën is de stratenmaker, daar achter staat degene die met de pikhouweel de werkvloer uithakt, de derde is de opperman, hij zorgt dat het zand op zijn plaats ligt en dat de stenen voor de eerste man binnen handbereik liggen.




Na vele jaren lukte het mij om deze prachtige fotokaart te verwerven...


Op de achtergrond komt er een nieuwe lading stenen aan met kar en paard waarschijnlijk zojuist gehaald op de ‘Benedensteenfabriek’ in Herwijnen.

De fotograaf is M. van der Wal, fietsenmaker en eigenaar van de allereerste auto in Herwijnen, de foto is gemaakt omstreeks 1910.

Welnu men begrijpt dat ik deze bijzondere fotokaart graag wilde toevoegen aan mijn verzameling, helaas ze wilde er nog geen afscheid van nemen en als een kleine tegemoetkoming wilde ze er wel een dia van maken, wat ook gebeurt is, en nu na vele malen bij haar op bezoek geweest te zijn, 20 jaar later is dan eindelijk de kogel door de kerk, en heb ik deze bijzondere kaart van haar kunnen kopen. Zoals in het toepasselijke gezegde: ‘...de aanhouder wint.’

Zo is het jaar 2011 met twee bijzondere fotokaarten van mijn verzamelgebied toch nog positief afgesloten.


Jaap de Kock  – Verzamelaar van o.a. Herwijnen en Haaften

 

De aanhouder wint...